020-341 73 53

  Maandag-Vrijdag: 9-18 uur

Een gewone dag voor het installeren van een zonne-eneriesysteem

 

Stel je voor; je bent een stoere jongen van een jaar of 23, de wereld ligt aan je voeten, je bent erg handig, niet bang en je hebt geen last van hoogtevrees. De wereld van de zonnepanelen staat al 10 jaar op zijn kop, er zijn chronisch handjes tekort, dus je kan lekker verdienen in deze branche.

 

Een gewone dag als installateur; 

 

Je woont in Den Helder, geboren en getogen, het bedrijf waar je voor werkt is gevestigd in Amsterdam, vroeg in de ochtend zit je dus al eerst ruim een uur in de auto zit om op de zaak te komen. Op de zaak aangekomen is je eerste taak om samen met je collega’s de werkbus in te pakken met alle benodigde materialen, vervolgens rij je samen met je collega naar Den Bosch voor de installatie welke op deze dag staat ingepland. 

 

Waarschijnlijk komen jullie door de file net te laat aan op locatie en staat de klant al binnen de eerste minuut een beetje te mopperen. Dan moet het feest nog beginnen. De klant denkt daadwerkelijk dat het een feestelijke dag gaat worden; eindelijk worden de zonnepanelen geïnstalleerd en kunnen zij gaan besparen op de dure elektra kosten. Zij beseffen op dat moment eigenlijk niet goed dat het om een mini verbouwing gaat waar zij op voorhand door de over-enthousiaste verkoper beter op voorbereid hadden moeten worden, hij had echter maar 1 doel → verkopen!

 

Start van de werkzaamheden; steiger opbouwen, RSS aan je lichaam koppelen, dakpannen verwijderen, dakhaken plaatsen om de zonnepanelen aan te monteren (wel goed terugplaatsen anders kan je weer terug ivm lekkage). Vervolgens wordt de rails gemonteerd en kunnen de zware panelen op het dak geinstalleerd worden. Een gemiddeld zonnepaneel weegt ca. 21 kg, daarom zijn installateurs niet happy met glas-glas panelen aangezien deze zomaar 5 kilo per paneel zwaarder kunnen zijn, kortom; het is best zwaar werk. 

 

Tussenklemmen en eindklemmen plaatsen, solarkabel netjes achter de panelen monteren. Het betreft een bouwwerk op zich!

Verder met de mini verbouwing; het binnenwerk, de omvormer is zo groot als een A4-tje, dus daar is altijd wel een plekje voor, het liefst in een open ruimte zodat deze kan koelen en dichtbij de zonnepanelen zodat er zo min mogelijk weerstand ontstaat. De zonnepanelen worden met solarkabels (deze worden ook wel de DC-kabels genoemd) verbonden met de omvormer. Vanaf de omvormer wordt er een voedingskabel (deze worden ook wel AC-kabels genoemd) aangelegd naar de groepenkast, het liefst wordt er dan ook gelijk een UTP-kabel meegetrokken aangezien er dan een constante verbinding op het netwerk ivm de monitoring van het systeem kan worden gewaarborgd. Een WiFi-verbinding daarentegen kan soms uitvallen. Om deze kabel aan te leggen zijn er vaak meerdere wegen die naar Rome leiden, dit kan binnendoor, door bijvoorbeeld een loze leiding. Of buitenlangs, het liefst zo blind mogelijk weggewerkt (want niemand wil bekabeling in het zicht hebben). Om vervolgens door de kruipruimte de meterkast binnen te boren en de voedingskabel in te groepenkast te installeren. 

Afhankelijk van de grootte van het zonne-energiesysteem kan er een onderverdeling worden gemaakt op de wasmachine of drogergroep welke op een eigen groep staat, dit dient dan wel goed onderzocht te worden of dit daadwerkelijk het geval is, deze groep mag tezamen met het zonne-energiesysteem niet overbelast worden.

 

Kortom; het aanleggen van de kabels is een behoorlijk uitzoekwerk.

 

Mijn ervaringen: 

 

Ik ken voorbeelden van net gestucte woningen, waarbij de gemakzuchtige adviseur had geroepen dat het aanleggen van de kabel geen enkel probleem was voor de installateur, maar niet verder had gekeken dan zijn neus lang was. Conclusie, onderverdeling was niet mogelijk gezien de grote kracht van het totale systeem, buitenlangs was niet mogelijk aangezien er geen kruipruimte aanwezig is, dus de laatst optie; binnendoor, langs die net gestuucte wanden. Een beetje meedenken door de adviseur of op zijn minst adviseren om verdere klussen in de woning nadat de installatie van de zonnepanelen was voltooid op te pakken had handig geweest).

 

Nog een voorbeeld;

Gezien het hoge elektraverbruik wil de klant ook nog graag 2 panelen op het schuurtje achterin de tuin! Hele tuin open om de grondkabel te kunnen ingraven en en te verbinden aan de andere zonnepanelen. Zonnepaneel Installateurs zijn echter geen stratenmakers, het zijn zonnepaneel installateurs; je kan dit niet van hen verwachten. Ook dit heeft dan weer op de eerste plaats met een goed advies te maken. Als een adviseur dit op voorhand beter had geïnventariseerd en geadviseerd was de klant waarschijnlijk gezien het vele werk snel overtuigd dat dit niet wenselijk is.

 

Managen van de klantverwachting;

Hele zolder overhoop, daardoor is ook de hele bovenverdieping een rommel, want de zolder moest vrij begaanbaar zijn voor de omvormer, de omvormer heeft een echter de afmeting van een A4-tje, de toegang tot de technische ruimte op zolder had voldoende geweest.

 

Afin, ik dwaal af, ik ben nog steeds over een normale installatie dag van onze favoriete installateur aan het vertellen.

 

En dan helemaal aan het einde van de installatie moet het systeem oftewel de YMVK voedingskabel nog even snel aangesloten worden in de groepenkast. Je begrijpt wat ik ga zeggen; dit is geen werkje om even snel uit te voeren. Dit zijn misschien wel een van de belangrijkste werkzaamheden van de gehele installatie, hier gaat het om veiligheid, werken conform te normering en brandveiligheid. Dat moet in alle rust, vol aandacht, liefde voor het vak, niet snel en gehaast. Daar is deze taak veel te belangrijk voor! 

 

Wordt er wel de juiste aardlek automaat gebruikt? Zo niet en is hij te klein, op zich geen man overboord; als het zonnetje volop schijnt en de instraling te groot is klapt de aardlek automaat eruit, de schakelaar springt uit veiligheid om en kan je kan deze makkelijk handmatig weer aanzetten. De vraag is dan niet alleen of het weer gebeurt maar wanneer.

Als dit gebeurt moet de installateur moet weer terug, het kost hem de bewoners weer een halve vrije dag aangezien er altijd in tijdvakken wordt gewerkt. Dit zijn typische faalkosten voor de installateur welke makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Ook zitten de installateurs vaak ook nog met zijn 2en in de auto; dat is zonde, niet efficiënt en al helemaal niet duurzaam! 

 

De installatie is voltooid, spullen opruimen, nog even snel stofzuigen bij de klant, bus inpakken, steiger afbreken, vervolgens weer een uur terug naar de zaak rijden. Spullen opruimen, afval weggooien, het werkvoorbereiden voor de volgende dag en dan nog een uur terugrijden naar Den Helder… En dat 5 dagen in de week! Ik hou van hard werken maar dit gaat zelfs mij te ver, dan ben je aan het einde van de werkweek toch niet meer gefocust? 

Ik kan dan ook tal van momenten opnoemen uit het verleden dat de planning voor de zoveelste keer moest worden omgegooid, de planning zit ramvol, de installateurs maken overuren maken. Ik vind het dan ook niet zo gek dat ze af en toe een dagje moeten bijkomen. Vervolgens wordt de klant over een week of 3 ingepland, omdat de rest van de week al helemaal volgepland is, ook niet eerlijk naar de klant toe en zeker niet klantvriendelijk.

 

Waarom ik dit verhaal vertel?

 

Omdat er mijn inziens meer inzicht moet komen in de hoeveelheid werk welke wordt verzet tijdens de installatie van zonnepanelen. Maar ook niet te vergeten tijdens de installatie van een warmtepomp, dit is behoorlijk vergelijkbaar. Ik pleit ervoor dat klanten beter moeten worden voorbereid op hetgeen wat komen gaat, de mini-verbouwing. 

 

In het traject van offertes vergelijken wordt vaak gepretendeerd dat de installatie eenvoudig gedaan kan worden. Dat is in sommige, maar lang niet alle situaties het geval. Ongehinderd door enige kennis gaan klanten op het gevoeld af maar vooral ook het bedrag onderaan de streep. Ik hoop dat dit verhaal bijdraagt aan een stukje extra kennis met de wetenschap dat de meest goedkope offerte gezien het vele specialistische werk wat gedaan moet worden echt niet de meest gunstige zal zijn.

 

Respecteer de installateurs, zorg ervoor dat zij een leuke boterham verdienen, niet overwerkt raken, het werk goed en gefocust kunnen blijven doen. Zorg ervoor dat het duurzame karakter hoog in het vaandel staat; werk in de buurt op niet teveel km afstand vanaf kantoor. Zo zorg je er ook voor dat in het geval van service dit ook snel en adequaat opgepakt kan worden.

 

 

Goede voorbereiding voor het realiseren van je duurzame woning wordt mede mogelijk gemaakt door ZOElectric!