020-341 73 53

  Maandag-Vrijdag: 9-18 uur

Mythe vragen over Warmtepompen

ZO weinig ruimte voor de buitenunit:

 

Wist je dat de warmtepomp op zowel een plat dak, als tegen de gevel maar ook op het schuine dak geinstalleerd kan worden middels een speciale dakbeugel? Er worden dan een aantal dakpannen verwijderd, de beugel wordt aan het dakbeschot gemonteerd en de dakpannen weer teruggeplaatst. Uit esthetisch oogpunt kan er gekozen worden om een moderne kast om de warmtepomp te plaatsen. Het voordeel is dat de warmtepomp dan ZO op het pannen dakdeel geplaatst kan worden nabij de cv-ketel, hierdoor wordt de installatie vergemakkelijkt. De buitenunit krijgt een mooie ombouw waardoor deze de uitstraling van een schoorsteen heeft. ZO zijn er esthetisch eigenlijk geen bezwaren meer te bedenken.

 

ZO weinig ruimte voor de binnen-unit:

 

Wist je dat er ook hybride warmtepompen zijn welke alleen een buitenunit hebben en welke ZO op de cv-ketel kan worden aangesloten?

 

ZO veel geluidsoverlast:

 

Er zijn warmtepompen welke nog minder geluid maken dan je cv-ketel. Het is dus van groot belang om je ZO goed mogelijk te laten informeren over de verschillende type en merken warmtepompen. Hier zijn grote verschillen in aan te merken.

 

Een warmtepomp verdien ik niet ZO snel terug:

 

Een warmtepomp vraagt elektra en bespaard gas. Met de thans geldende elektra prijzen geeft dit ZOmeer rendement tov de hoge actuele gasprijzen. Met een warmtepomp bespaar je gemiddeld 60/70% op je gasverbruik, dit is afhankelijk van de mate van isolatie in de woning en het gebruik van je gas-kooktoestel en het aantal keren dat je doucht of in bad gaat (warmwater verbruik). Het verhoogde elektra verbruik kan je opvangen door ZOveel mogelijk zonnepanelen te laten installeren.

 

Afhankelijk van het type en merk warmtepomp kan deze van ca. -10 graden tot ca. 65+ graden verwarmen, daaronder en daarboven vraagt de hybride warmtepomp “hulp” van de cv-ketel. 

 

De denkwijze is vaak: maar ik wil het altijd graag ca. 20/22 graden verwarmd hebben in mijn woning, dus 65 graden is ZOveel. Deze beredenering gaat niet helemaal op, een warmtepomp werkt als volgt: de woning wordt met vloerverwarming geleidelijk warm, de warmtepomp kan dit prima zelf opvangen en heeft geen “ hulp” nodig van de cv-ketel. Het rendement van een warmtepomp icm vloerverwarming (lage temperatuur verwarming) is daarom optimaal te noemen. 

 

Met radiatoren daarentegen wordt er in korte tijd ZOveel warm water gevraagd om de woning te verwarmen, de warmtepomp levert dan afhankelijk van het type en merk tot ca. 50-65 graden, daarna neemt de cv-ketel het over. 

 

Om te douchen of om in bad te gaan is er altijd een boost nodig vanuit de cv-ketel, dit kan ondervangen worden door het toepassen van een buffervat, dit is altijd aan te raden wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren, ZO handig voor extra rendement en een minimale extra investering! Het systeem werkt dan simpelweg ZOveel beter!

 

Een goede tip:

 

Vervang je gaskooktoestel voor een inductie-kookplaat, koken op elektra. Dit bespaart ook ZOveel gas!

 

Wanneer ook een inductiekookplaat is geinstalleerd is de stap naar all-electric ZOsnel gemaakt; het enige wat dan nog gas vraagt is het verwarmen van water, door de cv-ketel te verwijderen en een boiler te plaatsen ben je volledige van het gas af! Door te kiezen voor de juiste hybride warmtepomp is deze al voorbereid om in de toekomst een boiler te plaatsen. Zo hoeft “ van het gas af gaan” geen ver van je bed show te zijn, maar dit kan ZO met de juiste keuzes is fases gerealiseerd worden, zodat de kosten ook niet in 1x te hoog oplopen.

 

Heb ik een geisoleerde woning nodig?

 

Uiteraard dient te woning dan ook goed geisoleerd te zijn, HR++ glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en eventueel ook zoldervloerisolatie, dan blijft de woning aangenamer warm, rendeert de warmtepomp optimaal en geniet je van optimale duurzame woning. 

 

Onze woning is onvoldoende geisoleerd, dan werkt een warmtepomp niet.

 

Dit is niet helemaal waar, uiteraard is het rendement van een warmtepomp in een goed geisoleerde woning optimaler te noemen. De kunst is om ook slim om te gaan met het verwarmen van de woning, een goede tip is om verschillende ruimte in de owning separaat te verwarmen met bijvoorbeeld electrische kachels welke werken op electra. Dan kan je de verwarming en daarmee de warmtepomp en uiteindelijk de cv-ketel uit laten staan, zodat alleen de ruimte waar dat op dat moment nodig is verwarmt kan te worden.

 

Ik heb zonnepanelen nodig om een warmtepomp te kunnen aanschaffen:
 

Een warmtepomp vraagt elektra en bespaart gas, dat is het principe. Elektra is momenteel goedkoper als gas, dus ook zonder zonnepanelen is het rendabel. Idealer wordt het door de gevraagde elektra door de warmtepomp te putten uit de duurzaam opgewekte energie d.m.v. zonnepanelen op je dak. De duurzaam opgewekte stroom door de zonnepanelen wordt eerst gebruikt voor het eigen verbruik in huis, waarondr dus de warmtepomp. Een warmtepomp  vraagt afhankelijk van het type ca. 1500 kWh per jaar aan elektrca.

 

Hoe zit het met mijn hoofdaansluiting, moet ik verzwaren?

 

Dit is afhankelijk van het type warmtepomp. Veel warmtepompen kunnen aangesloten worden op een 1-fase groepenkast, vaak hoeft hiervoor ook geen extra voedingskabel worden aangelegd maar kan deze ZO onderverdeeld worden indien de cv-ketel, wasmachine of droger op een eigen groep is aangesloten, deze kan dan worden onderverdeeld tezamen met de warmtepomp. Vaak wordt de cv-ketel in de buurt van de warmtepomp geïnstalleerd, dan is een onderverdeling makkelijk te maken. Vaak is ook de wasmachine of droger in de technische ruimte nabij de cv-ketel gesitueerd, mocht de cv-ketel dan niet op een eigen groep staan maar de wasmachine of droger wel kan deze groep ook voor de warmtepomp onderverdeeld worden. Mocht dit niet mogelijk zijn of is de warmtepomp te “ zwaar”  om onder te verdelen dient er een separate voedingskabel getrokken te worden, dit kan vaak via een loze leiding, soms is het lastiger en dient dit buitenom aangelegd te worden, het liefst qua esthetiek zo blind mogelijk, bijvoorbeeld achter een hemelwaterafvoer, door de kruipruimte naar de meterkast. Kortom; er zijn meerdere wegen die naar Rome, oftewel de meterkast leiden.

 

Een warmtepomp is ZO duur:

 

Laat je goed informeren over de verschillende type en merken warmtepompen, er zijn behoorlijke prijsverschillen. Maar laat je goed adviseren mbt je wensen, er zijn namelijk ‘goedkope’ warmtepompen welke alleen hybride, dus tezamen met de cv-ketel, kunnen werken en niet all-electric gemaakt kunnen worden mbt het aansluiten van een boiler (en het verwijderen van de cv-ketel). ZO goedkoop kan dan uiteindelijk ZO duur worden.

 

ZOElectric helpt bij alle facetten om je woning te verduurzamen, wij werken veel samen met gemeenten, collectieven en grote projecten, maar ook voor de particuliere klant staan wij paraat om je te voorzien van alle duurzame adviezen en maatregelen voor je aanstaande ZO duurzame woning!